Senaste inläggen

Av Hannes Müller - 23 oktober 2015 13:22

Trodde inte att den här bloggen fanns kvar än mindre hade läsare. Det gick att logga in och skriva och jag ser mot min förmodan att jag fortfarande har läsare på statistiken, uppemot 5 om dagen trots att jag inte skrivit något på vad känns som evigheter. Det kan ju vara så att en blog försvinner om det dels inte skrivs något på den och dels inte finns några läsare. Så ett stort och hjärtligt tack!


Har gått och tänkt sista tiden att det vore ju ändå trevligt att skriva något då och då. Mycket går runt i mitt huvud och faktiskt en hel del jobbigt. Annars är allt bra. :-)


I låten som jag tänker lägga in har jag alltid identifierat mig med denne mr Jones. I fredags fick jag en oemotståndlig lust att lyssna på den och läste då om den. Upptäckte att jag gjort fel hela livet och att denne Jones blivit synomt med att vara självmordsbenägen - vilket jag minst av allt är eller varit.

Av Hannes Müller - 19 november 2013 16:01

 



Enligt en artikel i Gotlands Allehanda som behandlar en inventering gjord på uppdrag av Vindkraftbolagen på Näsudden (en mycket stor vindkraftpark på Gotland) av doktorn i zooekologi Mårten Hjertqvist dödas ungefär 10 örnar årligen av vindskraftverken på Näsudden. Undersökningen har gjorts under fyra år och skett genom att han letat över marken under vindkraftverk och noterat alla dödade större fåglar och artbestämt dem.


Enligt Hjertqvist kan man beräkna att om 10 örnar, både havsörn och kungsörn, dödas av vindkraftverken på Näsudden så dödas 20 årligen på hela ön. Rotal population av örn på ön beräknas till 160 stycken och det gör dessa siffror ganska skrämmande.


Örnqvist har även observerat dödade ovanligare fåglar som höksångare och sydlig kärrsnäppa.


Nu räknas väl vindkraftverk till en behjärtansvärd verksamhet av miljövänner och denna artikel i GA pappersupplaga kan nog tyvärr inte ge större spridning. Jag har postat den här artikeln till en SD-riksdagsman och gör genom att skriva detta här på min lilla blogg vad jag kan.


Om motsvarande dödsfall som för örnar och vindkraftverk inträffade i trafiken så skulle Gotland ha c:a 8000 dödsfall årligen i trafiken.


 

Av Hannes Müller - 10 november 2013 07:40

Nedansående insändare till GT och GA skrev jag och skickade in i torsdags efter mötet i Roma som jag var på på onsdagskvällen förra veckan. Som vanligt kan man bara spekulera i hur lång tid det tar för tidningarna att ta in den om de överhuvudtaget gör detta. I synnerhet insändare som INTE handlar om SD´s "enfråga" brukar de vara obenägna att ens publicera.



Nedläggningsmöten

Så har man då besökt ännu ett möte där regionens politiker skall förklara nedläggningar på landsbygden för dess befolkning. Det första jag var på var angående skolnedläggningarna i Klintehamn och nu detta i Roma angående (den temporära?) nedläggningen av vårdcentralen där. Mötesarrangörerna och folk ur publiken var så välformulerade och klokt argumenterande så jag har inget att tillägga mer än de likheter i politikernas argumentering med mötet i Klintehamn jag började tänka på under mötets gång.

 Tjänstemän på skol- respektive vårdförvaltningarna har som ansvar att hålla budgetar och hålla inne med utgifter. När pengar tryter är det inte konstigt att dessa då sneglar på små verksamheter i utkanterna av verksamheten som små skolor eller små vårdcentraler. Samtidigt är det enkelt att förstå att det för dem är svårare att ifrågasätta utgifter och satsningar hos större och maktmässigt tyngre verksamheter som i det här fallet lasarettet och vård i Visby. Helt förståeligt att tjänstemän inom administrationen fungerar så - när de saknar politisk styrning.

 På skolnedläggningsmötet i Klintehamn satt politikerna med ryggen vänd mot mötesdeltagarna och när en rättfram åhörare ifrågasatte detta och frågade efter deras inställning så svarade Brittis Benzler V ynkligt att:  Det får vi se när det är dags för beslut.

 Vid det här mötet i Roma gjorde de närvarande politikerna bättre ifrån sig och det märktes att ett val är i antågande. Vissa utmärkte sig genom att ha tagit reda på fakta inför mötet och andra genom att insmickrande tala emot sig själva för att få publikens gunst. De uppvisade samtliga en vilja att ha en vårdcentral i Roma.

 Känslan jag får är att politikerna styrs av de starkare tjänstemännen på förvaltningarna näe det gäller verksamheter på landet har varit helt lika både när det gäller nedläggningar av skolor och vårdcentraler på landsbygden. Det är faktiskt politikernas sak att föra allmänhetens och samhällets sak inför tjänstemännen. Dit hör en landsbygd som det går att leva på och där samhällets grundläggande funktioner fungerar utan orimliga resor - dit hör skola och primärvård även om sådan verksamhet får fördyringar på grund av gles befolkning.

Hannes Müller
Sverigedemokrat

Av Hannes Müller - 16 september 2013 08:53

Vid valet 2009 fick SD 0,39% av rösterna i kyrkorådsvalet i Visby stift. Av 38131 röstberättigade deltog 4630 i detta val.


Vid valet 2013 fick SD 2,15% av rösterna i samma val enligt de preliminära resultaten. Således en femdubbling av andelen. Av 36032 rösterättigade (observera det minskade medlemsantalet) deltog 4197 i detta val.


Min bedömning är att SD gått från ett mycket dåligt till ett dåligt resultat men inte omöjligt är uppgången högst i hela landet.

Av Hannes Müller - 16 september 2013 08:53

Vid valet 2009 fick SD 0,39% av rösterna i kyrkorådsvalet i Visby stift. Av 38131 röstberättigade deltog 4630 i detta val.


Vid valet 2013 fick SD 2,15% av rösterna i samma val enligt de preliminära resultaten. Således en femdubbling av andelen. Av 36032 rösterättigade (observera det minskade medlemsantalet) deltog 4197 i detta val.


Min bedömning är att SD gått från ett mycket dåligt till ett dåligt resultat men inte omöjligt är uppgången högst i hela landet.

Av Hannes Müller - 16 september 2013 08:31

Inför kyrkovalet den 15 septermber sände jag in nedanstående insändare till GA och GT vilken publicerade denna. I GT fick insändaren svar av Mats Hermansson (domkyrkoprost) och Lilian Edwards ? (Moderat och medverkande i en kyrklig samlingslista. Den förstnämndes hyggligt resonerandes och den sistnämndes ganska otrevligt hållet men efterson de ej publiceras på nätet har jag ej möjlighet att lägga upp dem här. Min svarsreplik finns dock nedan.



SD i kyrkovalet

Häromdagen damp valsedlar och information från Kyrklig Samverkan ner i vår brevlåda. Skall jag vara ärlig  började jag läsa foldern med negativ och kritisk blick men allt efter som jag läste blev jag alltmer positiv. Jag personligen har svårt att uttala mig om kyrkoorganisatoriska frågor men det andra det stod om i programmet var bra i mina ögon, jordnära men fast förankrat i kristet tänkande och etik. Strängt taget är det ju lite konstigt med uppdelning i politiska partier i kyrkan och jag sörjer personligen inte att SD inte deltar i valet till Stiftsfullmäktige i Visby stift..


 Kanske är det en likhet mellan kyrkan och andra visserligen mindre betydelsefulla folkrörelser som Röda Korset och Rädda Barnen att det mest vettlösa och världsfrånvända tänkandet frodas allra värst i ledningen? Biskopar som förödmjukar SD när det kommer in i riksdagen, samarbeten med stenkastarvänster och islamister plus en räddhågsenhet att stå fast vid våra religiösa och nationella traditioner till förmån för annat är tyvärr utbredd i denna. Det var ju heller inte mer än några få år sedan dåvarande biskop Koskinen skämde ut sig på ett torg i Visby.

 
 Den svenska kyrkans och vårt kristna arv är så intimt sammanvuxet med vårt sätt att leva här i landet och ingen annan ide eller annan rörelse har påverkat vårt land så mycket. Att skilja det svenska från det kristna - och det kristna från det svenska - är lika omöjligt som att plocka äggen ur en sockerkaka, som J Åkesson sa nyligen.
 
 Samtidigt är den svenska kristendomen och kyrkan sammanvuxen med det sätt människorna här haft att leva. I och med att Sverige har befunnit sig väl borta från "frontlinjer" gentemot annan kristendom som katolicismen och andra religioner har kyrkan här levt friare från motsättningar vilket särskiljer den lite från länder där motsättningar varit hårdare och kyrkan här har haft en fredligare mer tillåtande attityd. Vår kärlek till naturen och till ljuset avspeglas i mängder av psalmer och avspeglar även i dessa vår folksjäl.



 Det behövs några som slår vakt om vår svenska kyrka och vår etik, sätt att leva i kyrkans ledning och de som bejakar detta uppmanas att rösta SD i valet till Kyrkomötet SD valsedlar finns i alla vallokaler.


Hannes Müller
Sverigedemokrat



Insändaren fick som sagt två svar och min replik, som i sin tur har besvarats av Mats Hermansson och som jag har för avsikt att besvara, till dessa följer här nedan:


Svar till Hermansson och Edwards


Så har jag fått svar på min insändare om SD och det stundande kyrkovalet av både M Hermansson Domprost och Lilian Edwards KysV. Det bär mig lite emot att besvara dem för jag tycker sådana här polemiker kan skada både kyrkan och gudstron. Det är väl s.a.s ett slags kors kyrkan fått bära från begynnelsen med sådana personer som ivrigt velat diskutera vilka som inte hör hemma där.
 
 M Hermansson ägnar så gott som hela sin insändare till att förklara för mig och andra att Svenska Kyrkan inte är svensk. Lite paradoxalt kan man väl tänka men jag skulle gärna vilja veta om M Hermansson som vet mer om den svenska kyrkan och kyrkan i andra länder anser om mina små exempel där jag tyckte vår kyrka särskiljer sig. Dels att svenska kyrkan inte befunnit sig i gränslandet mot andra kyrkor som katolicismen eller andra religioner och därmed inte behövt vara så rätlinjig i sitt förhållningssätt. Dels att vår folksjäl, om man nu kan tala om en sådan, med kärlek till naturen och till årstiderna med det återkommande ljuset och värmen bland annat avspeglas i många av våra psalmer. Där skulle det vara intressant med M Hermanssons åsikt.

  L Edwards å sin sida betackar sig för beröm för programförklaring och om jag förstår henne rätt anser hon inte att varken SD-medlemmar eller väljare hör hemma i kyrkan. Tråkigt med en sådan inställning är min enda kommentar. Hon skriver om en del verksamheter jag inte har insikt i men vill passa på att tala om för henne att jag vet personer både bland besökarna på Birkagården och bland de frivilligarbetande som säger sig kommer rösta på SD i riksdagsval och min lilla fråga till henne är: Är dessa välkomna?

Hannes Müller
Sverigedemokrat

Av Hannes Müller - 28 augusti 2013 14:19

Nedanstående insändare skickades in för en ganska lång tid sedan till Gtidningarna men har ännu inte blivit publicerad. Orsak?


Samhället som förälder

Som förälder till tonåringar har man inbjudits till ett otal  arrangemang, informations- och föräldramöten anordnade av skolorna, socialtjänsten och ofta i samarbete med polisen som gått ut på att vi skall intressera oss för våra barns liv. En stående ingrediens i detta har varit vårt föräldraansvar och att vi också förutom att intressera oss skall se till att våra ungdomar inte kommer in på dåliga vägar som brottslighet och droger. Jag har absolut inget emot detta men nog har vissa rekommendationer varit lite överdrivna som när man föreslagit oss att dagligen kontrollera vilka websidor våra barn besökt och dagligen kontrollera vilka telefonnummer våra barn haft kontakt med på mobilerna.
 
 Vi i vår familj i Klintehamn hade i höstas inbrott i vårt hem av ett gäng ungdomar från ett behandlingshem här som inlett kvällen med att äta narkotikaklassade preparat till middag och sedan gjort en lång rad inbrott på natten. Döm om vår förvåning när vi vid rättegången fick reda på att den kanske drivande killen i gänget först varit placerad på behandlingshemmet i Alskog där han tillsammans med andra begått en stor mängd inbrott dessförinnan. När man till råga på allt fick veta att han efter inbrotten här i Klinte blivit förflyttad till ett ytterligare HVB-hem i Lärbro-trakten där han direkt gjorde ytterligare inbrott så begriper man varför kommuner inte längre så gärna placerar ungdomar på den typen av hem. Trots att dessa hem vetat hans fallenhet verkar de inte alls brytt sig om att hålla reda på var han höll hus på nätterna. Här i Klinte har det ju faktiskt gått så långt att ungdomar upprepat använt företagets bilar för att transportera stöldgods.
 
I samband med en rättegång nyligen angående misstänkt våldtäkt av en då 14-årig tjej på ett kommunalt boende för ensamkommande flyktingbarn i Visby intervjuades ansvarig chef på socialtjänsten  Christina Godarve i GA och sa då: "Vi jobbar för att normalisera och vi har inga möjligheter att inskränka den personliga integriteten genom att neka besök, låsa in eller kontrollera lägenhet eller rum utan orsak" apropå att det alls inte verkat varit ovanligt med besök på rummen av barn i de lägre tonåren. Vice ordföranden i socialnämnden Monika Eriksson V fyllde på med "Jag tror inte på mer övervakning. Vi måste visa respekt och öppenhet mot dem på boendet."
 
Som slutkläm i intervjun av chefen på socialtjänsten Godarve säger hon angående den misstänkta våldtäkten: "Det är oavsett väldigt tragiskt det som har skett. Framförallt för de inblandade." Med den formuleringen så jämställer hon den som blivit utsatt för våldtäkt och den som utfört brottet. Ett märkligt yttrande.
 
Man kan verkligen undra över vilket ansvar behandlingshem och Region Gotland själva tar som vårdnadshavare? Hade man resonerat som dem på ett av alla de här mötena och informationerna för föräldrar som anordnats hade man nog blivit utbuad av de andra och fått bannor av polisen.
 
Hannes Müller
Sverigedemokrat

Av Hannes Müller - 3 juni 2013 09:54

Skapa flashcards