Direktlänk till inlägg 13 mars 2013

Mörka blad urgotlandsmoderaternas hisoria

Av Hannes Müller - 13 mars 2013 12:25

"... denna för vårt land osunda invandring af löst folk, som i avsaknad af medel för sin existens, och som ej på annat sätt kan visa sig vara i stånd att försörja sig genom ärligt,redbart arbete." Detta citat kommer inte från någon moderat eller från högerpartister som de förr hette utan från en riksdagsman från Klintehamn i förra seklets böjan.


Det finns en bok "Från Bonarfven till Anglarven" som är skriven av C-E Nilsson 2002 och avhandlar gotländska riksdagsmän och deras gärning under 1900-talet som jag nyligen läst. Ganska tråkig läsning måste jag tillstå för många av dem kan knappast sägas ha gjort några större avtryck i historen (liksom de nuvarande :-)) med några undantag som tex Th Gardell som författaren lyfter fram en del. Ändå fanns det en del i boken som man kunde lyfta på ögonlocken för som ovanstående citat.


 En sak som jag lyfte på ögonlocken inför, för att återknyta till rubriken var ett inslag i Högerpartiet på öns valrörelse 1948. Den 5 september under valrörelsen anordnade man "Jordbrukets Dag" på Skrubbs. En av attraktionerna var Otto Hansson Rosendahl, under 1930-talet och kriget aktiv och ledande nazist på ön, som på sin häst "Hitler" anförde en riduppvisning. Detta på Högerpartiets (Moderaterna) valmöte 1948!


Det finns ett helt annat "mörkt blad" i de gotlänmdska moderaternas historia. Inte för att jag skulle vilja kalla det mörkt, tvärt om, men jag kan nog tro att många nu i moderaterna ser det så frånsett kanske några gamla värdekonservativa nationalistiska stofiler som ännu kan tänkas dölja sig i någon mörk vrå.


Jag citerar boken och riksdagsdebatten 1954 gäller avskaffande av den för Högerpartiet så förhatliga lagen om strandskydd som infördes 1950:


"... men då tog Johan Ahlsten II:a kammarens högermän i upptuktelse och berättade för dem att Gotland i praktiken haft en strandlag som upptog mark upp till 500 meter från stranden från bebyggelse långt innan riksdagen infört några restriktioner för strandnära bebyggelse. Det var länsstyrelsen på Gotland som med stöd av gällande byggnadslag infört denna bestämmelse på ön.


 - Den man som var så förutseende och förbjöd byggande intill de gotländska stränderna var landshövding Erik Nylander och han satt som riksdagsman här i kammaren för högern innan han blev landshövding, påpekade Ahlsten och tillade att gotlänningarna var honom evigt tacksam för att han hade mod att införa dessa bestämmelser.


 Ahlsten påpekade också att strandlagen inte var till nackdel för markägare i strandsocknarna. Genom att lagen lämnar stranden öppen för allmänheten går det att sälja fritidstomter även på områden som inte direkt gränsar till havet. Om stränderna styckades och bebyggdes blev ju marken innanför värdelös för fritidsbebyggelse, konstaterade Johan Ahlsten."


Ja då får man säga att Erik Nylander var en klok moderat och att Johan Ahlsten var en klokt talande folkpartist.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Hannes Müller - 18 maj 2017 08:27


  Som vanligt har bilden inget samband med texten. Denna gång en bild av en gård jag tidigare ägde. Petsarve i Norrlanda avfotograferat c:a 1920 - 1930. Bakom ladugården ligger tjärfabriken längst till höger där lokomobilen tycks vara igång för at...

Av Hannes Müller - 26 april 2017 11:43


  Bilden har som vanligt ingen som helst anknytning till texten. Denna gång från en av våra mörkerpromenader kvällstid som det nu inte längre är säsong för. Vi är nämligen ganska kvällstidiga i vår familj. :-)   Efter senaste fullmäktigemötet ...

Av Hannes Müller - 8 mars 2017 15:00


  Dagen till ära -internationella kvinnodagen 8 mars lägger jag ut en bild på en för män och barn försmädlig bild min fru fick i persent för några år sedan av en s.k. uppviglare. Som valigt inget sammanhang med texten.   På regionfullmäktige h...

Av Hannes Müller - 7 mars 2017 13:36


  Bilden har som vanligt inget som helst sammanhang med texten. Denna gång en populär pojkleksak från 1950-60-talet som kunde beställas per postorder. Skulle sälja en dylik nu på Tradera men blev varse att de nu är förbjudna att sälja.   Den h...

Av Hannes Müller - 28 februari 2017 07:33

det var det nog fler som var.   Jag var uppe i talarstolen i tre ärenden och tänker återkomma till det. Det blev en del debatt och sorl bland ledamöterna. Som att en del välkommnar andra åsikter och infallsvinklar medan andra tycker det är helt f...

Ovido - Quiz & Flashcards