Direktlänk till inlägg 20 mars 2013

Mer om anmälan mot AB Hasseal Gotland

Av Hannes Müller - 20 mars 2013 08:51

 

Framsidan av GT torsdagen den 14 februari 2013


I torsdags fick jag genom websidan Helagotland reda på att HVB-hemmet AB Hassela Gotland nu återigen blivit änmält för missförhållanden, denna gång inte av ungdom och föräldrar utan av en mångårigt anställd!


Jag hämtade ut anmälan från socialstyrelsen och lade ut den i det tidigare inlägget. Nu har jag även tagit del av tidningsartikeln där en annan anställd intevjuas och även ledningen för hemmet uttalar sig.


Några citat ur anmälan och intevjuerna:


"De ungdomar som vill sluta droga sugs snabbt upp av det gäng som inte vill sluta och

personalen har svårt att hantera detta." Ur anmälan.


"Journaler skrivs om och rättas till inför Socialstyrelsens fillsyn." Ur anmälan.


"Man tar emot alla för att få in pengar." "Det handlar inte längre om vård utan är ren förvaring." Ur intevju med annan anställd i tidningen.


"Personalen sitter ofta ensamma i husen med två ungdomar och när den personalen går på ledighet...  ibland är det också praktikanten som får ansvara för ungdomarna i boendet. Många av ungdomarna spårar ur och det händer ofta att ungdomarna vid de tillfällena tar droger." Ur anmälan.


"Idag skriver verksamheten in "alla" ungdomar. De tar emot barn som har LSS-insatser,

ensamkommandebarn, en blandningsom gör det svårt att bedriva en trygg vård för de

inskrivna ungdomarna." Ur anmälan.


"... den innehåller flera felaktigheter. Vi har inte rätt att ta emot ensamkommande... och självklart gör vi inte det heller." Lennart Johansson föreståndare i Klintehamn i GT angående anmälan.


"En av dem kan inte ett ord svenska." Ur intevju med anställd i tidningen.


Sanningen är troligtvis att ungdomar, sk ensamkommande flyktingbarn, placeras på Hassela när de till exempel blivit dömda till ungdomsvård och där hittar Lennart Johansson en glipa att smita undan i. Det är min personliga erfarenhet av sådana som Lennart Johansson och Lars Siggelin att de är så pass yrkesskadade att de i sina formuleringar och bortförklaringar är lika hala och glidande som den värsta pundare.


I anmälan finns faktiskt en felaktighet. Där påstås det att det troligtvis aldrig gjorts någon Lex Sarah anmälan på Hassela. Carina Östanbo (något slags ansvarig) gjorde dock en sådan efter det att en ung tjej dött i samband med drogande på hemmet för drygt ett år sedan. Den har diarienummer 14288/2012-1 och kan hämtas från diariet Region Ost på Socialstyrelsen tel 075-247 30 00. Det finns även ett "Beslut" från socialstyrelsen och en "återraportering" från Hassela som kan begäras ut. Jag TROR att Hassela inte har rapporterat ärligt till Socialstyrelsen om vad som föregick denna tragedi vad gäller drogande och brottslighet och att det egna boendet för denna person inte borde skett.


I fredags ringde jag upp Socialstyrelsen region ost och hade ett ganska långt samtal med enhetschefen Birgit Rehngren-Borgersen angående Ulf Linnerhed och att han tyvärr varit inkopplad i tillsyn av Hassela Gotland efter flytten till Stockholm. Dyker han framledes upp i tillsyner av Hassela Gotland vore det en ren skandal.


Jag gör som många andra i samhället gissningar om vem i personalen som gjort anmälan. Oavsett: Heder och respekt för denna människa! Det visar om inte annat att det finns människor i personalen som äkta och genuint bryr sig om ungdomar som hamnat snett i livet. 


(Det här inlägget är redigerat 21/3 vad gäller en formulering jag ville förtydliga efter det jag själv läst igenom texten)

 



 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Hannes Müller - 18 maj 2017 08:27


  Som vanligt har bilden inget samband med texten. Denna gång en bild av en gård jag tidigare ägde. Petsarve i Norrlanda avfotograferat c:a 1920 - 1930. Bakom ladugården ligger tjärfabriken längst till höger där lokomobilen tycks vara igång för at...

Av Hannes Müller - 26 april 2017 11:43


  Bilden har som vanligt ingen som helst anknytning till texten. Denna gång från en av våra mörkerpromenader kvällstid som det nu inte längre är säsong för. Vi är nämligen ganska kvällstidiga i vår familj. :-)   Efter senaste fullmäktigemötet ...

Av Hannes Müller - 8 mars 2017 15:00


  Dagen till ära -internationella kvinnodagen 8 mars lägger jag ut en bild på en för män och barn försmädlig bild min fru fick i persent för några år sedan av en s.k. uppviglare. Som valigt inget sammanhang med texten.   På regionfullmäktige h...

Av Hannes Müller - 7 mars 2017 13:36


  Bilden har som vanligt inget som helst sammanhang med texten. Denna gång en populär pojkleksak från 1950-60-talet som kunde beställas per postorder. Skulle sälja en dylik nu på Tradera men blev varse att de nu är förbjudna att sälja.   Den h...

Av Hannes Müller - 28 februari 2017 07:33

det var det nog fler som var.   Jag var uppe i talarstolen i tre ärenden och tänker återkomma till det. Det blev en del debatt och sorl bland ledamöterna. Som att en del välkommnar andra åsikter och infallsvinklar medan andra tycker det är helt f...

Ovido - Quiz & Flashcards